Hvordan skal du vaske de chunky plaggene dine – og annen hjemmestrikk?

Vi nordmenn er generelt veldig kjappe til å stappe plaggene våre i vaskemaskinen – ofte minst en dag for tidlig. Det er veldig mange klær som ikke trengs vaskes etter én gangs bruk – og med tanke på hvor kjedelig det egentlig er med all denne vaskingen så skjønner jeg ikke helt hvor denne vaskemanien kommer fra.

Vask eller lufting?

Uansett tilbake til chunky ull og egentlig hjemmestrikkede plagg generelt. Bare så det er sagt, ull og alpakka trenger strengt talt ikke vaskes i hytt og pine. Begge disse materialene har en stor grad av selvrensende effekt, bl.a. fordi de inneholder svovel. Og tro det eller ei, men jo mer vi vasker plagget jo mer av svovelen blir borte og dermed forsvant den selvrensende effekten. Før du bestemmer deg for å vaske plagget, gå rundt deg selv to ganger og tenk deg om, er det sånn at plagget faktisk er fysisk skittent? Eller duger det med en time eller to frisk luft? Ull og alpakka trives veldig mye bedre med lufting enn med vasking. Kanskje er det sånn at du må vaske en flekk, kan du flekkvaske akkurat der det trengs eller må du faktisk vaske hele genseren? Jeg vet at jeg vil helst ikke vaske for jeg synes det er fryktelig styrete 😉

Vask alltid etter vaskeanvisningen på garnet. Står det håndvask, så betyr det håndvask. Noen maskiner vil garantert behandle plagget ditt med den skånsomheten som skal til, mens andre maskiner vil ikke. Vi strikker alle veldig forskjellig, men disse vaskemaskinene vasker også jammen veldig forskjellig. Min vaskemaskin ble ikke kjøpt inn i går, med andre ord, den begynner å bli noen år gammel, og helt ærlig – jeg vasker alt for hånd. Jeg tar ikke sjansen og det hjelper jo lite å klage til garnprodusenten når plagget mitt er ødelagt av like vel.

Ullvugge – vask en prøvelapp først

Nå skal det sies at har du Ullvugge – det er IKKE det samme som ullprogram, men en funksjon som gjør at plagget ikke tromles (det er tromlignen som tar livet av plagget ditt), – så skal den gjøre susen, men jeg kan ikke si annet enn at jeg ville laget en prøvelapp og testet den i vask, før jeg tok hele plagget, men som sagt, dette er opp til hver enkelt av dere.

Tørking

Tørk flatt, gjerne på badegulvet på en håndkle. Aldri heng opp våte strikkeplagg, de strekker seg – veldig 😉

Og du skulle uhellet være ute … ikke bruk balsam balsam løser opp floker i håret, det gjør de også om du bruker det på garn. Garn er satt sammen av mange korte og lange fibre som er spunnet sammen (og på den chunky garnet er det ikke spunnet en gang) – balsam vil løse alle disse fibrene fra hverandre … vips garnet er ikke lenger garn 🙂

Lykke til med vaskingen Anne M 😀

PicMonkey Collage-27

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s