Alpakka-fakta 1: Alpakka og silke = to sider av samme sak

Det vil si, alpakka er alpakka og silke er silke, men kvalitetsmessig så vil du se at på råvaremarkedet hvor det kjøpes og handles materialer for å produsere garn, og andre deilige produkter i disse kvalitetene, så er prisen på disse to materialene omtrent like .

Silke er et materiale vi er godt kjent med, det har blitt brukt i klær og klesproduksjon i Europa siden romertiden og innen 12-hundretallet hadde italienerne gjort seg dominerende i silkeindustrien med venetianske kjøpmenn som handlet stort med silke og jobbet for å få silkeprodusenter til å slå seg ned i Italia. I middelalderen var silken kun for eliten, og selv om silken i dag er litt mer tilgjengelig, så er det fortsatt ansett som et eksklusivt materiale.

Hva så med alpakka. Hvor godt kjenner vi europere egentlig alpakka?  Og når ble vi egentlig introdusert til dette fantastiske materialet. På slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet, spredte den industrielle revolusjonen seg gjennom Europa. På det tidspunktet ble det bygget noen enorme tekstilfabrikker i England, det var jo tross alt der det hele startet med denne Spinning Jenny 😉 En av disse fabrikkene var eid av en herre ved navn Sir Titus Salt, og denne fabrikken hadde spesialisert seg på å behandle alpakkafibre. Alle andre jobbet på den tiden med saueull, mens Sir Titus hadde monopol import av alpakka fra Sør-Amerika og gjorde nettop det, han produserte luksuriøse og vakre stoffer. Ikke overraskende, så ble disse stoffene en favoritt hos det engelske kongehuset og derfra ble alpakkaen spredt ut til de store motehusene rundt i Europa.

Siden den gang har alpakkaen gått både opp og ned, både i pris og etterspørsel – men i dag er alpakkaen populær som aldri før og i Norge strikker vi i alpakka mer enn noen gang etter at alpakkaen i 1999 ble introdusert som strikkegarn av Kari og Per Hestnes som introduserte oss til det fantastiske alpakkagarnet via Du store alpakka.

I neste blogg skal du få høre litt mer om Du store alpakka og alpakkaen i Norge de siste 18 årene.

Bilder: Du store alpakka

Referanser:

https://texeresilk.com/article/history_of_silk#sericulture_spreads [30. april 2017]

http://www.walnutcreekalpacas.com/information/history.htm %5B30. april 2017]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s