Hvor varmt er egentlig alpakka?

alpakka-selskapet

Har du hørt at alpakka er veldig varmt? Det stemmer. Det sies at februar i år skal bli bikkjekald! Da kan det jo være passende med alpakkastrikk på kroppen, ikke bare fordi alpakkaen varmer, men ikke klør den og tillegg puster den, på en måte andre garnfibre ikke gjør. Grunnen til dette er at alpakkaen er hår og i motsetning til saueull som er kompakte fibre, så er alpakkahårene hule.

ALPAKKAFAKTA

  • Alpakka er ikke ull, men hår og hår er hule – derfor har fibrene en fantastisk pusteevne.
  • Alpakka er tre ganger så varmt som ull, men har samme pusteevne som silken og er derfor behaglig i bruk – og som strikketøy – også på varmere dager.
  • Det finnes to ulike typer alpakka – suri og huacaya. 90 % av alle alpakkaene er huacaya. Huacaya er de som ser ut som kosebamser i pelsen, mens surialpakkaene er de alapakkaene som har lang nesten korketrekkerpels.
  • Det finnes naturlig 20-23 nyanser alpakkahår.
  • Alpakka inneholder ikke lanolin og er derfor ikke allergifremkallende (kun en svært liten prosentandel av oss mennesker reagerer på alpakka)
  • Alpakka inneholder naturlig litt svovel. Svovel fjerner dårlig lukt, så om du svetter på bena, er alpakkasokker en vinner!
  • Svovelen i alpakkaen gjør også at plagget til en viss grad er selvrensende. Henger du plaggene ut til lufting holder de seg rene og lukter godt i lang tid. Må du dog vaske, så følg anvisningen på garnet. Eller velg håndvask med Milo og tørk flatt.

Alpakkahilsen fra Anne Merete

 

Bilder og kilder: Alpakkabildet er lånt fra Du store alpakka de andre bildene er mine, tatt av Anja Lindtner. Mange av faktaene ovenfor er funnet i boken Hjertestrikk av Kari Hestnes – en fantastisk inspirerende bok skrevet av en fantastisk inspirerende dame!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s