Alpakka er hår, ikke ull

alpakka1_730Alle Varm designs strikkepakker og design er basert på garn fra Du store alpakka. Da er det kanskje ikke så overraskende, men ja alt garnet jeg bruker er alpakkagarn. Dette garnet kommer fra alpakkaene som i hovedsak lever høyt oppe i fjellene i Peru – på toppen av verden. Alpakkaen er et kameldyr i likhet med lamaen, men i motsetning til lamaen som er en sosial skapning som strives sammen med mennesker, så holder alpakkaen seg i stor grad for seg selv.

Alpakka er en av verdens mest eksklusive fiber. Tilbake i historien på inkakongenes tid var alpakkaplagg forbeholdt kongen og hans nærmeste. Skule man være så heldig at man fikk et alpakkaplagg, ble det ansett som stor ære og man trodde at kongens visdom fulgte med.

Bruksegenskaper

IMG_7866

 • Alpakkaene har ikke ull, men hår og hår er hule – derfor har fibrene en fantastisk pusteevne.
 • Alpakka er tre ganger så varmt som ull, men har samme pusteevne som silken og er derfor behaglig i bruk – og som strikketøy – også på varmere dager.
 • Det finnes to ulike typer alpakka – suri og huacaya. 90 % av alle alpakkaene er huacaya. Huacaya er de som ser ut som kosebamser i pelsen, mens surialpakkaene er de alapakkaene som har lang nesten korketrekkerpels.
 • Det finnes naturlig 20-23 nyanser alpakkahår.
 • Alpakka inneholder ikke lanolin og er derfor ikke allergifremkallende (kun en svært liten prosentandel av oss mennesker reagerer på alpakka)

IMG_7859

 • Alpakka inneholder naturlig litt svovel. Svovel fjerner dårlig lukt, så om du svetter på bena, er alpakkasokker en vinner!
 • Svovelen i alpakkaen gjør også at plagget til en viss grad er selvrensende. Henger du plaggene ut til lufting holder de seg rene og lukter godt i lang tid. Må du dog vaske, så følg anvisningen på garnet. Eller velg håndvask med Milo og tørk flatt.

Du finner mer Varm design-design i nettbutikken og/eller på Facebook 🙂

Ha en strålende alpakkastrikkedag fra Anne Merete

Bilder og kilder: Alpakkabildet er lånt fra Du store alpakka de andre bildene er mine. Mange av faktaene ovenfor er funnet i boken Hjertestrikk av Kari Hestnes – en fantastisk inspirerende bok skrevet av en fantastisk inspirerende dame!

5 thoughts on “Alpakka er hår, ikke ull

 1. Reblogged this on Varm design fra Anne M Fjeld and commented:

  Vet du at alpakka er en av verdens mest eksklusive fiber. Tilbake i historien på inkakongenes tid var alpakkaplagg forbeholdt kongen og hans nærmeste. Skule man være så heldig at man fikk et alpakkaplagg, ble det ansett som stor ære og man trodde at kongens visdom fulgte med. Les mer om dissa fantastiske fibrene i bloggen fra 2015!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s